Neem een exclusieve kijk achter de schermen van archeologisch onderzoek in de regio, begeleid door experts.
Ontdek tijdens inspiratiesessies en lezingen fascinerende inzichten uit de vondsten en krijg eindelijk antwoord op prangende vragen.
Deze inspirerende namiddag staat helemaal in het teken van archeologie.
Het programma:
13.30 uur: Onthaal
14 - 16 uur: Lezingen (incl. korte pauze)
16 -16.30 uur: Koffiepauze
16.30 - 17.15 uur: Inspiratiesessies (keuze 1)
17.15 - 17.30 uur: korte pauze
17.30 - 18.15 uur: Inspiratiesessies (keuze 2)
18.15 - 19 uur: receptie
19 uur: einde
Je volgt alle lezingen (14 - 16 uur).
Na de koffiepauze kies je achtereenvolgens 2 inspiratiesessies (1 per uur).
Opgelet: vol = vol
Inspiratiesessies keuze 1 (16.30 - 17.15 uur):
- Archeologie & DNA-onderzoek
- Vondsten & valkuilen bij metaaldetectie
- Bezoek de expo 'Oude grond, nieuwe inzichten' - inclusief uitleg van een expert
Inspiratiesessies keuze 2 (17.30 - 18.15 uur):
- Archeologie en DNA-onderzoek
- De eerste boeren in Bilzen-Hoeselt inspireren een lokale smaakmaker van vandaag (De foodarcheoloog)
- Bezoek de expo 'Oude grond, nieuwe inzichten' - inclusief uitleg van een expert.
Ticket kopen?
Je koopt een ticket voor de dag, vervolgens kies je in het volgende scherm twee inspiratiesessies (let op de uren!).
LEZINGEN
De ijzertijd in Bilzen-Hoeselt
In Bilzen-Hoeselt realiseert Infrabel momenteel het grootste Belgische project rond spoorwegovergangen, waarbij zeven overwegen verdwijnen voor bruggen en tunnels. Dit ging gepaard met archeologisch onderzoek op zes locaties in Bilzen-Hoeselt, met opgravingen op twee plekken.
Op één locatie leidde een duidelijk spoor tot een opgraving, waarbij een erf uit de ijzertijd en een begraving werden ontdekt. Zeldzame vondsten, zoals een unieke stenen bijl, bevestigen bewoning en begraving. Dit toont aan dat proefsleuven waardevolle aanwijzingen geven; bij positieve resultaten volgt een opgraving.
Door Bert Mestdagh, Group Monument
Bewoning uit de prehistorie in Voeren
Op de huidige KMO-zone zijn aardewerk en stenen werktuigen uit de bronstijd gevonden, evenals sporen uit het neolithicum. In 2023 ontdekten archeologen drie plattegronden van zeldzame prehistorische huizen, wat deze site extra waardevol maakt. Deze vondsten zijn des te bijzonder, aangezien archeologisch onderzoek in Voeren zeldzaam is door het beperkte aantal bouwprojecten.
Door Petra Driesen, ARON bvba - Archeologisch Projectbureau
Het skelet zonder graf in Bilzen-centrum
Puttenonderzoek in de historische binnenstad van Bilzen toonde een goed bewaard bodemarchief. Begin 2023 werd een menselijk skelet gevonden, hoewel historische bronnen aangeven dat hier in de 16e eeuw geen bewoning was, wat deze vondst mysterieus maakt. De doodsoorzaak was onduidelijk. Daarnaast werden muurresten en huisplattegronden uit de nieuwe tijd en ouder blootgelegd. Archeologen analyseren de vondsten en binnenkort hun bevindingen.
Door Elly Heirbaut, Snelservice archeologienota's | LAReS
Het onbekende gebouw in Riemst
Proefsleuven in 2020 bij de kerk van Riemst-dorp toonden sporen van een groot gebouw en middeleeuwse structuren, wat leidde tot opgravingen in 2024. Archeologen onderzochten muurresten en uitbraaksporen om te bepalen of het om een kerk gaat. In de tuinzone werd een kringgreppel ontdekt, vaak gelinkt aan een graf uit de Keltische of Romeinse periode.
Een graf werd niet gevonden, maar wel een gepolijste bijl, een object dat vroeger vaak als offer aan de goden of als grafgift werd gebruikt.
Door Sander Milis, Archeologie & Erfgoed - ABO
INSPIRATIESESSIES
Foodarcheoloog Jeroen Vaerenbergh & chef Kevin Bonanno: De eerste boeren in Bilzen-Hoeselt inspireren een lokale smaakmaker van vandaag.
Proeven van de oorsprong van het gezond boerenverstand.
De Foodarcheoloog, Jeroen Van Vaerenbergh en chef Kevin Bonanno gaan op zoek naar de oorsprong van het Vlaamse boerenverstand en vinden die in de archeologische ondergrond van Bilzen-Hoeselt. Met de smaken van meer dan 7000 jaar geleden gaan ze aan de slag om een nieuw onweerstaanbaar streekgerecht te maken dat opnieuw de tand des tijds kan weerstaan.
Ingeweken boeren uit het Oosten legden de kiem voor lokaal geproduceerde ingrediënten van korte keten waar we vandaag nog op teren.
Komen jullie als eersten proeven op 24 mei?
Kevin Bonanno, gastronomisch private chef van Le 5ième uit Bilzen, kookt en De Foodarcheoloog, gekend van Het Verhaal van Vlaanderen en z’n boek ‘Wat schaft de put?’, neemt je mee op een culinaire tijdreis.
Vondsten & valkuilen bij metaaldetectie
Duik in de wereld van metaaldetectie tijdens onze workshop! We verkennen de gevoeligheden, uitdagingen en valkuilen, en gaan in op begeleiding en regelgeving.
Door: Emma Yskout, Histories
Archeologie & DNA-onderzoek
Hoewel de Merovingische periode (450–750 n.Chr.) belangrijk was voor de vorming van Europa, weten we nog weinig over de mensen die toen leefden. DNA-onderzoek helpt dat beeld te verduidelijken. Uit een eerste studie bleek dat de genetische diversiteit onder Merovingische individuen verrassend groot was – zelfs groter dan bij de huidige Vlaamse bevolking. Daarom analyseren onderzoekers nu DNA van 124 personen uit twaalf Merovingische vindplaatsen, om zo een eerlijker en dynamischer beeld van deze periode te schetsen.
Ontdek hoe archeologie en technologie samen het verleden tot leven brengen!
Door: Noah Gaens, phd-student (Laboratory for HumanGenetic Geneaology) KU Leuven
Expo: Oude grond, nieuwe inzichten
Deze expo werpt nieuw licht op archeologische onderzoeken die lange tijd onder de radar bleven. Van vooronderzoeken tot opgravingen: ontdek de verrassende vondsten en inzichten die nu voor het eerst worden gedeeld!
Prijs
- €10 Voorverkoop
Organisatie
Wanneer
- zaterdag 24 mei 2025 van 13u30 tot 19u00